Mustang Lovasclub Paradicsomsziget Dunaharaszti Telefon: +36 30 728 3802 Twitter FaceBook Magyar English Deutch

Történetünk

Hogy is kezdődött?

Egyszer volt, hol nem volt, volt néhány lelkes, sportolni, tanulni vágyó jó barát, akik szerettek volna egy olyan lovardát létrehozni, ahol a lovagolni vágyó kicsik, és nagyok edző irányítása mellett sajátíthatják el, a lovaglás fortélyait.

Saját tapasztalatainkból tudtuk, hogy a legtöbb helyen az átlag, tanulni vágyó lovasra a lovon és a szerszámon (nyereg, kantár) kívül csak egy kis biztatás és egy üres karám vár.

Néhány helyen az oktatásnak egyes alapfeltételeit, biztonsági követelményeit ugyan biztosítják, de sajnos nem ez az általános. (Tisztelet a kivételnek, ahol komoly edzőkkel, képzett lovakkal folyik a lovas oktatás.) No, és arról ne is beszéljünk, ha esetleg olyan igénye lenne valakinek, mint átöltözés, tisztálkodás, mosdó ... stb.

A csapat, a lelkesedés, a terv adott volt, hát belevágtunk és 1998. március. 16.-án megszületett!

Céljaink között szerepelt:

az ifjúság színvonalas lovas oktatása, terápiás lovagoltatás, díjugratás oktatás és versenyzés, terep- és túralovaglás és az emberek számára elérhetővé tenni a lovaglás szépségét.

Az 1998-as évünk a lovaspálya kialakításával, ugróakadályok készítésével, és rengeteg edzéssel telt. Ebben az évben Bábel József irányítása mellett korrigáltuk lovaglási hibáinkat. Ifj. Bábel József Üllőn, már a Mustang Lk versenyzőjeként indulhatott. Ezen a B kategóriás versenyen 120 indulóból a 7. helyet sikerült megszereznie Sudár nyergében.

1999-ben a Németországból, és Ausztriából hazatérő Bálint Gábort sikerült megnyernünk terveink megvalósításához, ő lett a klub edzője. Új edzőnk irányítása mellett, 1999. tavaszán Kis Andrea és Machay János sikeres díjugrató rajtengedélyvizsgát tett Százhalombattán.

Ebben az évben főként C kategóriás versenyeken indultunk. Három versenyzőnk 44 startból 13 alkalommal került díjazott helyre. Eredményeik elérésében 5 négylábú társunk segítette őket.

Lelkes tagságunk segítségével szeptember végén megrendeztük első C kategóriás versenyünket, mely nagy érdeklődés mellett, sikeresen zajlott le.

2000.év tavaszára hat lovasunkat tudtuk felkészíteni rajtengedélyvizsgára. A vizsgára ettől az évtől kezdődően a klub területén került sor. Sikeres rajtengedély vizsgát tettek: Radó Edina, Pap Zsófia, Repka Réka, Machayné Papp Éva, Borbély Ildikó és Frey Tibor.

Ez az év kilenc versenyzőnk és tíz lovunk számára, B és C kategóriás versenyekben 107 startból 40 díjazott helyet hozott.

Szeptemberben megrendeztük az első, a Magyar Lovas Szövetség által is elfogadott, B és C kategóriás versenyünket, melyről több lovas újságban is elismerő cikket lehetett olvasni.

 

Kitartó munkánk lovagolni vágyó fiatalokat és fejlődni vágyó versenyzőket is hozott körünkbe.Eredményei alapján ősszel Kis Andrea bronzjelvényes ifi versenyző lett.


        Kiss Andrea -Rablóval

2001-ben Boros Katalin és Antal Viktor tette le sikeresen a rajtengedélyvizsgát.

Tizenhárom versenyzőnk, húsz lóval 106 startból 50 alkalommal végzett a díjazottak között. Ebben az évben először indult versenyzőnk a Pest Megyei Díjugrató Döntőn, melyen Pap Zsófia egyéniben második és hatodik lett, az összesítésben a harmadik helyen végzett.

Pap Zsófia Üllőn, az eredményhirdetésen

Terveink megvalósításához az akkor használt területünk már szűknek bizonyult, ezért új helyet kellett keresnünk, ahol színvonalasabb lótartást és jobb körülményeket tudunk lovasainknak biztosítani.

Dunaharaszti Önkormányzata segítségével találtunk megfelelő területet hosszú távú elképzeléseink megvalósításához.

Reményeink földje, innen indultunk

az építkezés alatt                  és a végeredmény

Júniusban kezdődött az építkezés és szeptember elején átköltöztünk az új lovardába. Ekkor még nem fejeződött be a munka, hiszen ki kellett alakítani a lovaspályát, és a külső terülteket is rendbe kellett hozni. A közel másfél évig tartó munka eredményeként ma már elmondhatjuk, hogy mind a lovasoknak, mind a lovaknak kultúrált helyet tudunk biztosítani.

A lovardában 24 db angolbox, és 6 db állás található. A vendégek számára öltözőt, zuhanyzót is kialakítottunk, valamint egy társalgót, ahol megbeszélhetjük élményeinket. Négylábú társaink jó időben, külső karámokban pihenhetnek.

A lovardához tartozik egy 60x80 m homokos talajjal rendelkező díjugrató pálya, és egy 60x40 m melegítő pálya, amely egész évben klubtagjaink rendelkezésére áll. A kezdő lovasok oktatását egy körkarámban kezdjük, amelyben lehetőség van az önálló lovaglás első lépéseinek biztonságos megtételére.

A terület adottságai nagyon kedvezőek a természetet kedvelőknek, mert a lovarda egy természetvédelmi területen helyezkedik el. Azok is hódolhatnak itt kedvenc időtöltésüknek, akik a tereplovaglást, vagy akár a kerékpározást szeretik, sőt még csónakázni is lehet a Duna-Tisza Csatornán és a Soroksári Duna-ágon. A tereplovaglás során változatos tájon, erdőben, síkságon ügethetünk, vágtázhatunk.

De térjünk vissza a 2001-es évhez, amikor az előző évek hagyományaihoz igazodva, bár kicsit későbbi időpontban, októberben rendeztünk versenyt. A bemutatkozás jól sikerült, amit a későbbi évek versenyprogramjai is igazoltak.

2002-ben öt lovasunk tette le a rajtengedély vizsgát: Góg Krisztina, Góg Katalin, Gulyás Ágnes, Kiss Mónika és Pusztai Tamás.

Tizenhét versenyzőnk huszonhárom lóval indult az évnek, 172 startból 69 díjat kapott.

Szakmai elismerést jelentett számunkra az a tény, hogy a pályánk jó minőségű talaja, a színvonalas akadálypark, és a magas szintű versenyszervezés miatt, mi rendezhettük meg a Pest Megyei Díjugrató Bajnokság Döntőjét, melyről az írott- és elektronikus média egyaránt beszámolt.

A Bajnokságon rendkívül jó eredménnyel szerepeltünk, Kolits Viktória, Pap Zsófia és Matusch Martina alkotta ifi csapatunk, megszerezték az első hellyel járó bajnoki trófeát. Pap Zsófia ezen kívül egyéni negyedik, és Botka Ferenc egyéni második hellyel is büszkélkedhetett.

Az ifi bajnokcsapat: Pap Zsófia és Kabala, Kolits Viktória és Brill, Matusch Martina és Caligula

 

   Pap Zsófia-Kabalával          Botka Ferenc-Korpusszal

A díjugrató versenysport támogatása mellett sem feledkeztünk el az amatőr és kezdő lovasainkról. Elképzelésünk találkozott új tagjaink és a hozzánk járó, lovagolni szerető vendégeink igényével, akiknek egy játékos megmérettetés, ügyességi verseny keretében remek lehetőségük nyílt a lovas tudásuk felmérésére. Így azután 2002. áprilisában megrendeztük a "Nyuszi" kupa ügyességi versenyt. A küzdelem két kategóriában, kezdő (futószáron), és haladó lovasok tudók között zajlott.

   Bardóczky Veronika és Tina                          Knódel Betty és Arthur

Szepesi Opál és Bubu                        Bardóczky Eszter és Trudi

A nyári szünidőre napközis lovastáborokat szerveztünk, melyek egy hetes turnusokban követték egymást, gyermekek és a szülők egyaránt örültek és elégedettek voltak. A táborokat azóta is, minden nyáron megszervezzük.

A terápiás lovagoltatás iránt is sokan érdeklődtek, de sajnos ebben az esetben nem elég a szép környezet, a barátságos ló. Szükség van speciális felszerelésre, gyerekenként három oktatóra a foglalkozáshoz, így erre, sajnos egyelőre nem nyílik lehetőség. A tanulási nehézséggel küzdő gyerekeknek, akik nem igénylik a többoktatós foglalkozást, csak még egy kicsit több odafigyelést, viszont szívesen ajánljuk lovardánkat.

Városunk, Dunaharaszti rendezvényein a lovasklub megalakulása óta részt veszünk. Az egyik legnagyobb rendezvény a szüreti felvonulás, amelyen minden évben ott vagyunk póni fogattal, lovasokkal.


2003-ban tízen tették le a rajtengedély vizsgát: Tomán Orsolya, Krivszka Olga, Witzing Rita, Kóti Kitty, Knódel Bettina, Bardóczky Veronika, Bardóczky Eszter, ifj. Machay János, Schaffer Márton és Urbán Miklós.

Ebben az évben tizenhárom versenyzőnk indult el a lovasklub színeiben az országos versenyeken, ahol 171 startból 92 alkalommal díjazták teljesítményüket.

Ifj. Machay János - Charlieval             Frey Tibor díjátadóként

Az előző évi sikeres rendezés alapján megkerestek minket a Pest Megyei Díjugrató Bajnokság Döntőjének ismételt megrendezésére, mely kétnapos verseny volt és sok nézőt vonzott a környéken lakók közül is. A versenyen jól szerepeltünk. Farkas Dóra egyéni hatodik helyet ért el, Radó Edina, Pusztai Tamás, és Pap Zsófia alkotta ifi csapatunk, pedig a negyedik helyen végzett. Pap Zsófia a csapatbajnokságon elért eredménye mellett, egyéni második és harmadik helyével a két nap összesített egyéni ifi bajnoka lett.

                                    Farkas Dóra és Orfeusz                                Pusztai Tamás és Landgraf

Pap Zsófia jól szerepelt a Tanintézetek OB.-n is, ahol ifi csapatban negyedik helyen végzett és eredményei alapján ezüstjelvényes ifi versenyző lett.

Az előző évi "Nyuszi" kupa folytatásaként 2003-ban három ügyességi versenyt rendeztünk, amelyre más lovardákból is érkeztek lovasok.

      Díjkiosztáson Knódel Enikővel             Bardóczky Eszter és Nagy Vivien

Természetesen 2003-ban sem maradhattunk ki a város rendezvényeiből. Ott voltunk a játszótéravatón, a szüreti felvonuláson, sőt még a télapónak is besegítettünk, az óvodások nagy örömére.

A versenyeken, a versenyrendezések során elért sikerek mellett sem felejtettük el azt a célunkat, hogy minél szélesebb körben népszerűsítsük a lovaglást. Hiszünk abban, hogy egészségesebb gyerekeket nevelhetünk, ha megmutatjuk nekik a sport örömeit, ha megtanítjuk őket a felelős gondolkodásra. E célunk megvalósítást segítheti az is, hogy minden évben lehetőséget adunk az iskolásoknak, óvodásoknak, akiket egy-egy nap keretében vendégül látunk lovardánkban. Kipróbálhatják a lovaglást, megismerhetik egy kicsit a lovakat, s mindezért nem kérünk mást, csak hogy írják le élményeiket vendégkönyvünkbe  .

Természetesen mindezt nem érhettük volna el, ha nem olyan lelkes a kis csapatunk, mint amilyen. A lelkesedés azonban sokszor nem elég szükség van olyan támogatókra is akik segítenek a rendezvények lebonyolításában, abban, hogy meg tudjuk ajándékozni a nyerteseket. Köszönjük a bizalmat.

Reméljük a ló és lovassport iránti szeretetünket még hosszú ideig gyakorolhatjuk, és munkánkkal hozzájárulhatunk egy sportosabb, egészségesebb, természetkedvelő generáció neveléséhez. Ha szeretnéd kipróbálni a lovaglást, szeretnéd jól érezni magad gyere el hozzánk, várunk...

A mi kis csapatunk